سلامت
موضوعات داغ

کووید طولانی (Long Covid): چرا بعضی افراد خوب نمی شوند؟

بیماری کرونا (Covid-19) با علائم خستگی، درد مزمن و نفس تنگی ممکن است به صورت طولانی دامن گیر شود

[vc_row][vc_column][vc_column_text]برای اکثر افراد، کرونا (Covid-19) با علائم خیلی خفیف، (سردرد و خستگی) درمان میشه. اما برای بعضی از افراد علائمی مانند خستگی، بدن درد، تنگی نفس و درد مزمن ماه ها بعد از درمان هم ادامه پیدا میکند.

خستگی مضمن

بیماری معروف به “کووید طولانی” تأثیرات مخربی بر زندگی بعضی از افراد دارد. تأثیراتی مانند خستگی طولانی حتی بعد از یک پیاده روی معمولی.

تا کنون، تمرکز به نجات جان افراد در زمان همه گیری بود، اما اکنون متخصصان به این نتیجه رسیدن که عفونت ویروسی کرونا علائم طولانی مدتی هم دارد که بر زندگی روزمره افراد تأثیر بدی دارد.

حالا با این سوال مواجه میشویم که چرا بعضی از افراد دچار کووید طولانی (Long Covid) میشوند؟ و یا چرا بعضی ها دچار نمی شوند؟ و کدام گروه ممکن است به کووید طولانی مبتلا می شوند؟ سوال هایی پس از شک و گمان.

کووید طولانی (Long Covid) چیست؟

هیچ تعریف پزشکی یا لیستی از علائم کووید طولانی برای همه بیماران وجود ندارد، دو بیمار با کووید طولانی میتوانند علائم کاملا متفاوتی از بیماری را داشته باشند.

با این حال، رایج ترین علامتی که همه بیشتر بیمارها با آن درگیر بودند، خستگی مزمن و زمین گیر کننده بوده است.

دیگر علائم عبارتند از: نفس تنگی، سرفه طولانی، درد مفاصل، دردهای عضلانی، مشکل بینایی و شنوایی، سردرد، از دست داردن بویایی و چشایی و همچنین آسیب به قلب، ریه، کلیه ها و روده.

با وجود این همه آسیب های جدی و خطرناک، مشکلات بهداشت روانی مانند افسردگی، اضطراب و عدم تمرکز بر افکار نیز در این افراد مشاهده شده است.

بیماری کوید 19
بیماری کووید

یکی از مبتلایان به این بیماری میگوید:

خستگی من مانند چیزی نبود که قبلا آن را تجربه کرده باشم

این مشکلات میتوانند کیفیت زندگی افراد را به کلی نابود کنند.

این را هم بخوانید: خطر قرنطینه – ۵ تمرین کششی ساده در خانه

با بالا رفتن آمار بیماری کرونا. کووید طولانی فقط مختص افرادی که در مراقبت های ویژه بیمارستان بستری شدند نیست. حتی افرادی که علائم خیفیف از این بیماری را داشته اند نیز ممکن است به کووید طولانی مبتلا شوند و علائم آن احساس کنند.

چند تعداد افراد به این بیماری مبتلا می شوند؟

مطالعه ای بر روی 143 نفر در بزگترین بیمارستان رُم که در مجله انجمن پزشکی آمریکا منتشر شده است، زندگی بیماران را بعد از ترخیص از بیمارستان زیر نظر گرفت.

در این مطالعه نشان داد که 87 درصد از این افراد بعد از حدودا دو ماه حداقل یکی تا دوتا از علائم کووید طولانی را داشتند. این درحالی است که تقریبا نیمی از ان ها همگی خستگی مزمن و زمین گیر کننده را داشتند.

 

[/vc_column_text][vc_line_chart x_values=”خستگی; عدم بویایی; قرمزی چشم; آبریزش بینی; سرفه; درد قفسه سینه; درد مزمن; تنگی نفس ;عدم چشایی; سردرد; گلودرد; سرگیجه; درد مفاصل” values=”%5B%7B%22title%22%3A%22%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF%20%D8%A7%D9%81%D8%B1%D8%A7%D8%AF%22%2C%22y_values%22%3A%2255%3B%2017%3B%2010%3B%2014%3B%2018%3B%2024%3B%2029%3B%2044%3B%2014%3B%2010%3B%209%3B%209%3B%208%22%2C%22color%22%3A%22blue%22%7D%5D”][/vc_column][/vc_row]

به هرحال این نتایج از مطالعه رو افراد کمی به دست آمده است. هنوز مطمئن نیستند که میتوان آن را به همه جوامع تعمیم داد.

آیا برای مبتلا شدن به کووید طولانی باید کرونای شدید بگیرید؟

به نظر نمیرسد.

نمی از افراد در یک پژوهش در دوبلین 10 هفته پس از مبتلا شدن به ویروس کرونا هنوز هم خستگی را احساس میکرند. یک سوم آن ها از نظر جسمی قادر به برگشتن به محل کار نبودند.

نکته مهم: پزشکان هیچ ارتباطی بین شدت کرونا با احساس خستگی پیدا نکردند.

با این حال خستگی شدید یکی از علائم کووید طولانی است.

پروفسور کریس برایتلینگ، از دانشگاه لستر و محقق اصلی پروژه PHOSP-Covid که روند بهبودی افراد را زیر نظر گرفته بود، معتقد است، افرادی که به ذات الریه مبتلا شده اند، ممکن است به دلیل آسیب به ریه ها مشکلات بیشتری داشته باشند.

ریه های آلوده به ویروس کرونا
اسکن ریه های آلوده به ویروس کرونا

چگونه ویروس کرونا باعث کووید طولانی می شود؟

نظریه های زیادی وجود دارد، ولی هیچکدام از جواب ها قطعی نیست.

ممکن است ویروس از بیشتر قسمت های بدن پاک شده باشد، اما همچنان در بعضی از جاهای بدن به مقدار کمی باقی مانده باشند.

پروفسور تیم اسپکتور از کالج کینگ لندن میگوید: “اگر اسهال طولانی مدت داشته باشید، ویروس قطعا در روده هاست. اگر مشکل بویایی داشته باشید، ویروس در قسمت اعصاب بینی قرار دارد”.

ویروس کرونا میتواند طیف وسیعی از سلول های بدن را تحت تأثیر مخرب خود قرار دهند.

نظریه دیگری هست که میگه، سیستم ایمنی بدن پس کرونا به حالت عادی بر نمیگردد و این باعث وجود علائم می شود.

آیا مبتلا شدن به کووید طولانی غیر معمولیه؟

خستگی بعد از کرونا و سرفه های بعد از کرونا به شدت شایع هستند. احتمالا این عفونت هست که هنوز به طور کامل از بدن خارج نشده است.

از هر 10 نفر مبتلا به تب غده، یک نفر دچار خستگی مزمن می شود که ماه ها ادامه دارد. و حتی مواردی مبنی بر ارتباط آنفلوآنزا، به ویژه پس از همه گیری 1918، با علائم مشابه پارکینسون مطرح شده است.

آیا افراد به طور کامل بهبود می یابند؟

به نظر می رسد با گذشت زمان کووید طولانی علائم خود را از دست میدهد.

با این حال ظهور تازه این ویروس و کمبود اطلاعات کافی در این زمینه، قطعیت نظریه ها را زیر سوال می برد.

پروفسور برایتلینگ میگوید: “ما میخواستیم که افراد مبتلا را 25 سال زیر نظر بگیریم. اما مطمئنا فقط تعداد کمی از آن ها بیشتر از یک سال با این بیماری رو به رو میشوند. اما ممکن است بیشتر هم باشد”.

در هر صورت، نگرانی هایی وجود دارد که حتی اگر به نظر میرسد که افراد بهبود پیدا کرده اند. اما این بیماری خطرات و آسیب های مادام العمر را برایشان به همراه داشته باشد.

افرادی که به سندرم خستگی مزمن مبتلا شده اند به احتمال زیاد مجددا به این سندم مبتلا می شوند. و نگرانی این است که ممکن است، عفونت های بعدی باعث شدیدتر شدن علائم بیماری می شوند.

سازمان بهداشت جهانی هشدار داده است که التهاب گسترده ناشی از ویروس کرونا می تواند منجر به مشکلات قلبی حتی در سنین بسیار پایین شود.

اگر به این کووید طولانی مبتلا شدم چه کاری باید انجام بدهم؟

توصیه هایی برای جلوگیری از خستگی مزمن:

  • به انداز کافی استراحت کنید، به خودتان فشار نیاورید و عجول نباشید.
  • کارهای خود را طوری برنامه ریزی کنید که کارهای سنگین در ایام هفته انجام شود. و در روز وقت بیشتری برای استراحت داشته باشید.
  • اولیت بندی کنید. کارهایی که باید انجام دهید و کارهایی که میتوان به تعویق انداخت را جدا کنید.

اگه به روند بهبودی شما بسیار کند شد حتما به پزشکان بیمارستان مراجعه کنید.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟